Jennifer Vrielinck

Binnenkort

Askøy

Eilandnotities tussen Bergen en de Zee

Begin jaren 90 van de vorige eeuw brengen een jonge studente en een oudere vrouw samen een jaar door op een Noors eiland aan de Byfjord bij Bergen.

Geleidelijk passen ze zich niet alleen aan elkaars leven, verwachtingen, dromen, tradities en achtergrond aan, maar ook aan elkaars verdriet en gemis. Want de onderliggende rouw die ze allebei verwerken en in het begin voor elkaar proberen te verbergen, is wat hen bindt en wat de liefde tussen hen vormt, niet alleen voor elkaar maar ook voor het eiland.

Voor Askøy, met zijn rotsige kusten en steile bergen, zijn overweldigende natuur en heftige stormen, zijn geïsoleerdheid, zijn onstabiele zeelucht en eindeloze rust.

Tegen de achtergrond van bossen, rotsen en de altijd aanwezige zee, zonder sentimentaliteit of valse emotie, deze eilandnotities. De verhouding tussen een oudere vrouw en een jonge studente, die verbonden zijn door die ene emotie die nooit kleiner wordt, maar die men uiteindelijk leert dragen.

Want tijd gaat steeds verder. Het is een stroom van smart, maar zonder tijd is er geen leven. Zonder tijd is het leven mooi, maar ook verstard, zoals een vlinder geprikt in een glazen kastje.

Dertig jaar geleden, voordat het internet de wereld veroverde, toen de gsm nog niet algemeen gebruikt werd en de digitale fotografie nog geen gemeengoed was, was vertrekken voor een jaar naar een ander land nog echt van de radar verdwijnen, eenzaamheid opzoeken, solitude cultiveren. En al zeker wanneer je op een eiland ging wonen waar iedereen een taal sprak die je nog nooit had gehoord.

Jennifer Vrielinck | Askøy
Jennifer Vrielinck | Flore bouez

Flore Bouez

Toen mijn grootmoeder stierf, werden de ‘waardevolle zaken’ verdeeld maar niemand lette op de doos ‘oud papier’ die buiten de deur van haar kamer in het woonzorgcentrum stond.

Ik ging er door: brieven, dagboeken, postkaarten en foto’s.

Ik werd tot driemaal toe binnengeroepen voor de verdeling maar besloot dat er maar zonder mij moest worden verdeeld. Die doos was me meer waard dan wat dan ook.

Nu, jaren later, de dagboeken, brieven en postkaarten beginnen een familiesaga te vormen, niet zomaar eentje maar een levensverhaal zo ongelooflijk dat het wel een boek moest worden.

Odette

Graphic Novel

Over het heerlijkste huis in mijn lievelingsstad. Bijna woonde ik er, maar dan toch niet. Maar niemand kan me verbieden te dromen dat ik er woon. Ik kende de vrouw die er woonde en ben er verschillende keren geweest. Odette had een levensstijl die ik graag met het huis zou hebben geadopteerd. In ‘Odette’ probeer ik die levensstijl te beschrijven met poëtische sfeer in woord en beeld.

Jennifer Vrielinck | Odette
© 2024 Jennifer Vrielinck | Alle rechten voorbehouden