Kartonnen dozen

Kartonnen dozen, dat was waar wij mee speelden toen we klein waren. Als iemand in onze wijk bijvoorbeeld een TELEVISIE gekocht had, was het feest. Bedenk, de flatscreen bestond toen nog alleen maar in Startrek. Dus dat waren grote dozen, soms kocht iemand een diepvrieskoffer – zelfs eens een kachel herinner ik me – en die dozen waren GIGANTISCH. 

We speelden altijd hetzelfde: HUISJE. 
Vriendinnetjes, V, N en H, gingen dan aan de slag met speel-serviesjes en mini-poetsgerief. Ze hadden mini-percolateurkes en mini-wasmachines, allemaal van blik. Vegen, poetsen, afwassen… Ik mocht altijd de deuren en ramen uitsnijden in DE DOOS omdat ik niet vergat om een kant vast te laten zodat de deuren ook echt open en dicht konden en bij ramen moest je een H op zijn kant snijden dan kon je de luiken open en dicht doen. We deden dat met VLIJMSCHERPE aardappelmesjes terwijl de anderen al binnen in de weer waren. De muren moesten beschilderd worden met BLOEMEN, er moesten gordijntjes zijn die ik maakte van toiletpapier en ik plukte vers bloeiend onkruid om in een geschilderd limonadeflesje in het huisje te zetten. 
Toen lag het al vast dat V en N en H hun huis altijd SPIK EN SPAN zou zijn en dat het mijne vol bloemen zou staan en alles in leuke kleuren geverfd maar bij gebrek aan V en N en H in mijn volwassen leven, ook vol verfgerief en bloemschikrommel en ZAKEN die eventjes aan de kant staan voor later…
Nu kwam toevallig na jaren vriendin V eens op bezoek bij mij – lang verhaal kort – die komt binnen en zegt: “Zie, dat is hier weer een decortje. Jij zet wat dingen zoals een kaars, een foto en een postuurtje bij elkaar en dat is een DROOMWERELDJE. Als ik een kaars en een foto en een postuurtje bij elkaar zet dan is dat gewoon een kaars en een foto en een postuurtje die daar bij elkaar staan te staan. Ik heb dat nooit begrepen en ik heb het dan ook maar opgegeven. Alles is nu zen bij mij, leeg en proper en ‘SPIK EN SPAN’.”
Ik gaf haar een koffie en deed vlug de deur van mijn keuken dicht voor ze daar een blik op kon werpen. Want dat ‘SPIK EN SPAN’ dat is dan weer iets dat IK nooit heb begrepen en bijgevolg opgegeven.
Ontvang meldingen omtrent reacties via mail
Ontvang een mail bij
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
© 2024 Jennifer Vrielinck | Alle rechten voorbehouden