Imbolc

Sommige mensen vieren het op 1 februari en sommige op 2 februari. Maar begin februari is het Imbolc en wij doen dat samen met MARIA LICHTMIS. Het is uiteindelijk ook gewoon hetzelfde feest. Het licht komt terug. We vieren dat met kaarsjes (candlemas) en ronde goudkleurige koeken die de zon symboliseren PANNENKOEKEN dus. Imbolc komt van IMBOLC (im bolg / in de balg / in de buik) symbool voor nieuw leven. Of van het woord oimelc in het oud-Engels én in het oud-Vlaams (ooimelk). De tijd van de LAMMETJES dus. De tijd van de eerste schapenmelk is het teken dat er nieuw leven aankomt en dat de winter niet eeuwig zal blijven duren. (De Noorse angst voor de eeuwige winter, de FIMBULWINTER).

Je voelt dat het steeds langer licht blijft en er weer warmere dagen aankomen. We vieren niet dat de lente begint, maar dat er signalen zijn dat de zon terugkomt. Het is wel echt een WINTERFEEST. De belofte dat, ondanks dat het nu nog koud is, de lente zal komen.

IMBOLC is een van de vier belangrijke festivals van de voorchristelijke Keltische kalender die geassocieerd worden met de vruchtbaarheid van de aarde. Het werd later opgenomen in het christendom als Saint Brigid’s Day (31 januari) met als hoogtepunt van het festival het rooms-katholieke Maria Lichtmis. Ook in de Scandinavische landen is het een algemeen bekend feest met vergelijkbare gebruiken. Een oud volksgebruik, dat zowel in heidense als christelijke kringen voortleeft, is dat van Brigid’s bed. De jonge meisjes maken een graanpop (de Brigid) die ze mooi maken en de gehuwde vrouwen maken een Bruidsbed om ‘Brigid’ in te leggen. 

Het is een oude Keltische traditie om BRIDIEPOPPEN te maken voor de feestdag van Brigid op 1 februari. Ze kunnen worden gemaakt van graan/maïs of van kleren en versierd met veren, sieraden en linten. Bridie’s zijn vaak gevuld met persoonlijke dromen en intenties, soms met een kristal of geheim voorwerp.

De avond voor Imbolc wordt de Bridiepop naast het haardvuur in bed gelegd en men gelooft dat Brigid ’s nachts zal komen om de pop te zegenen. Alvorens naar bed te gaan dooft men de haard met water en veegt de as glad. ’s Morgens wordt dan gekeken naar een merkteken in de as als aanwijzing dat Brigid is langsgekomen. 

Aangezien Brigid, als lichtbrengster, de levenskracht weergeeft die de mensen van het winters dieptepunt weer naar de lente voert, is haar aanwezigheid zeer belangrijk in deze tijd van het jaar. De volgende dag wordt de Bridiepop meegenomen op een WANDELING om het land te zegenen en vreugde en geluk te brengen voor het komende jaar.

FIJNE IMBOLC!

Ontvang meldingen omtrent reacties via mail
Ontvang een mail bij
6 Reacties
Oudste
Nieuwste
Inline Feedbacks
View all comments
1 februari 2024 20:39
Antwoord aan  Paul

Allemaal dankzij jou!
Jij bent de tovenaar!

Trees
31 januari 2024 08:55

Weer wat bijgeleerd 🤩, mooi hoe jij het verwoordt, ook voor jou een schitterende imbolic, al zal het deze morgen zonder pannenkoeken zijn 😂😂😂

1 februari 2024 20:39
Antwoord aan  Trees

Het was fantastisch en het klopt want de pannenkoeken zijn voor ’s avonds

Chantal
31 januari 2024 18:24

Wow … wat een mooie traditie. Blij dat ik nu weet wat Imbolc betekent!

1 februari 2024 20:40
Antwoord aan  Chantal

Ik leer evenveel van u. Delen is weten hé. x

© 2024 Jennifer Vrielinck | Alle rechten voorbehouden