17 Februari

In 1892 huwden op DEZE DAG mijn overgrootouders , Leon Vrielinck en Matilda De Kimpe met elkaar.

Leon Vrielinck was een LETTERZETTER – drukker van 23 jaar, hals over kop verliefd op Matilda een schoonheid van eveneens 23 jaar. We schrijven het jaar 1892.

Het jaar waarin de kroonkurk uitgevonden werd, de dieselmotor, de West-Europese tijd in België werd ingevoerd, Luik-Bastenaken-Luik en de moderne Olympische spelen werden tot leven geroepen, Thomas Edison maakte enkele kortfilmpjes als experiment, Giuseppe Verdi schreef de opera Falstaff, Pjotr Iljitsj Tsjaikovski componeerde de balletsuite De Notenkraker, Sergej Rachmaninov componeerde Morceaux de Fantaisie Opus 3, het toneelstuk Lady Windermere’s Fan van Oscar Wilde ging in première, Arthur Conan Doyle publiceerde The Adventures of Sherlock Holmes, Louis Couperus schreef Eene illuzie, Knut Hansen publiceerde Mysteriën, Edvard Munch veroorzaakte schandaal met zijn schilderijen.

Slot Neuschwanstein in Beieren werd afgewerkt, J.R.R. Tolkien werd geboren én ‘GE MOCHT NIET TROUWEN ZONDER TOESTEMMING VAN UW OUDERS VOOR GE 25 WAART.”
Ik weet niet wat de ouders tegen het huwelijk van mijn twee voorouders hadden, maar ze hebben de oversteek moeten maken en zijn dan ‘in den duik’ getrouwd in Dover. Want daar mocht het dus wel zonder toestemming van de ouders.

Maar nog FEESTELIJKER was een andere 17 februari, namelijk veertien jaar daarvoor, die van het jaar 1878. Het Congres van Berlijn, de wereldtentoonstelling in Parijs, eerste elektrische straatverlichting, Vincent van Gogh in de Borinage. Johannes Brahms componeerde zijn Vioolconcert in D gr.t. Opus 77, Pjotr Iljitsj Tsjaikovski componeerde zijn vioolconcert in D en Gabriël Fauré zijn elegie voor cello en orkest, opus 24. Dit is het jaar waarin Stalin, Elizabeth Arden, Andrej Rimski-Korsakov en Top Naeff geboren werden en ook FLORE BOUEZ kwam ter wereld. Pianiste, WONDERKIND, schrijfster, wereldreizigster, plantrekster, pioniersvrouw, moeder van vijf, mijn IDOOL én overgrootmoeder die al vele jaren onderwerp van mijn uitpluiswerk is, dat hopelijk over enkele jaren in boekvorm uitkomt.  

Vlaggetjes! 

En taart!

Ontvang meldingen omtrent reacties via mail
Ontvang een mail bij
3 Reacties
Oudste
Nieuwste
Inline Feedbacks
View all comments
marc van eylen
17 februari 2024 17:39

geweldig om zoveel te weten te komen over je voorouders….fascinerend zeker en vast….

18 februari 2024 10:20
Antwoord aan  marc van eylen

Zeker! Beetje zoals tijdreizen.

Chantal
20 februari 2024 21:23

Maar wat een schatten werden er gelukkig gespaard van de papiercontainer ; hoe jammer zou het geweest zijn als niet iemand (jij waarschijnlijk) al die waardevolle – in de ogen van zovele anderen rommel – niet had gered! Ik wens je nog heel veel plezier bij het ontrafelen van jullie familiesaga … als ik dit allemaal lees, dan ben ik niet verwonderd dat jij zo’n creatieve, rondtrekkende duizendpoot bent … het zit gewoon in jouw DNA en bloed 😉

© 2024 Jennifer Vrielinck | Alle rechten voorbehouden