Jennifer Vrielinck

Boeken

Ondine

“Soms rustig kabbelend, soms wild uitbrekend beweegt Ondine zich door het leven.
Als visserskind groeit ze op tussen de golven en de gespierde caféverhalen, maar die weten haar honger naar het leven niet te stillen.
In het binnenland leert ze de liefde kennen in al haar facetten, maar gaandeweg moet ze beseffen dat geen enkele man haar geluk bepaalt.
Dan is er enkel nog zijzelf… en de zee.”

Lannoo – 2018

Door mijn aderen stroomde Keltisch bloed, geërfd van mijn vader. Daardoor was ik in de mogelijkheid om één te worden met de mij omringende elementen. Dankzij mijn moeder was ik uit de Vlaamse polderklei getrokken en mijn naam, Ondine, betekende niet voor niets waternimf. De zee was mijn toevlucht en het café mijn leerschool. 

Ik leerde er de handen uit de mouwen steken, vergaarde er alle mensenkennis die ik nodig had en ik kreeg net genoeg bijgeloof mee om mijn tienerjaren door te komen. Ik hoorde dat de meeste vissers een pier en pol in hun portemonnee hadden en ik droeg zelf ook de twee gehoorbeentjes van een kabeljauw in mijn geldbeurs. En ik leerde nooit toegeven dat het goed ging. Liever klagen, want bij stoefers komt de duivel vragen. 

Cherub

Uitgeverij: H G H, Harelbeke - 2004

Bibliofiele uitgave met loden letters en houtgravure van M. Buffel op handgeschept papier.

“De mijmeringen van Jennifer Vrielinck behoren tot het mooiste wat deze literaire en artistieke duizendpoot al geschreven heeft. Existentiële thema’s zetten Jennifer aan tot mijmeren en dat doet zij (goddank!) vaak schrijvend. Haar mijmeringen gaan diep, maar blijven toch meestal lichtvoetig. Niet de weemoed overheerst, maar het vertrouwen en de levenslust.”

(Voorwoord van de uitgever: Jan Dewitte)

Wandelverhalen

Uitgever: Red. Raymond Koome - 2002

“‘De mate waarin je indrukken opdoet is beperkt. Zie het als koffie zetten. Je kan water en gemalen koffiebonen samengooien. Resultaat: een onverteerbaar goedje. Of je kan een filter gebruiken en druppelsgewijs een smaak laten vormen. Het kost tijd, inspanning. Het is stap voor stap ergens door wandelen, impressies opdoen en ze omzetten op papier. Wandelen en schrijven, de ideale combinatie voor mij, of het nu op een vulkanisch eiland, in een tropisch regenwoud of in de Vlaamse polders is.’

“Jennifer Vrielinck schrijft reisverhalen en essayistische sprookjes over de landen waar ze door wandelt; Griekenland, Noorwegen, Japan… maar ook dichter bij huis, in België en Nederland. En heel af en toe overschrijdt haar pad de grens van werkelijkheid en fantasie.”

Koffietafel

Uitgeverij: Manalone 2015

Mensen aan een koffietafel na afloop van… ja, na wat eigenlijk.
In achttien korte verhalen praten de personages met elkaar over van alles en nog wat: maatschappelijke kwesties, dromen, verlangens, ergernissen, irritaties, liefde… of juist niet, familie, vrouw en kinderen, werk. Hoe dan ook… naast de koffiekoeken en cake is er koffie.
Kortverhaal: Café Russe.

De Boekenjagers

De Boekenjagers vzw - Veerle Nijs 2021

Naar aanleiding van het vijfjarige bestaan van de groep haalt oprichter Veerle Nijs mooie, ontroerende en grappige herinneringen op. Daarnaast leveren talrijke auteurs en illustrators een bijdrage aan een verzameling van kortverhalen, poëzie, cartoons en tekeningen uit erg uiteenlopende genres. Kortverhaal: Het Vlindereffect

Kinder-, Jeugd- en YA Literatuur

Als vogels in de lucht

Uitgever Stad Ninove 2021

Onder de vleugels van Mariette Vanhalewijn –  en in het kader van de Jeugdboekenmaand publiceerde stad Ninove in februari de mooie verhalenbundel ‘Als vogels in de lucht’.
In deze verhalenbundel werden de tien winnende verhalen gebundeld en kreeg elk verhaal een gepast plaatsje in het boek.

Kortverhaal: Merel

Zonnebloemenzee

Boekentopper Uitgeverij Van In - Schooljaar 2013-2014

“Een bijzonder mooi boek over vriendschap, verliefdheid, leven en dood.

Xavier, Karim, Ferre en solange zitten op dezelfde school. Ze hebben elk hun eigen leven, elk hun eigen ups en downs, elk hun eigen waarheid. Af en toe komen ze elkaar even tegen. Tot op een dag een rode fiets hun verhalen samenbrengt…

Xavier is een driftkop die voortdurend in zijn ongeluk loopt. Hij heeft een oogje op Solange. Maar Solange heeft het meer voor de knappe Karim. En als ze heel eerlijk is, zou ze niets liever willen dan Karims beste vriend Ferre kussen. Stille, lieve, grappige Ferre met een hoofd vol zorgen. Dan komt het moment waarop Xavier met zijn brommer de fiets van Ferre aanrijdt.”

Deze Boektopper van bij Van In is een pocketversie van de originele van Davidsfonds uit 2009.

Het pestkoppen-gedicht

Uitgever: De Brabander - 2012

Meneer en Mevrouw Schildermans – Van Achten wonen in een flatgebouw. Ze maken iedereen het leven zuur tot het op een dag stopt. Niemand mist ze. Niemand?

Omdat mensen meer en meer in coconnetjes wonen, worden ze egoïstischer. Soms worden ze zelfs onuitstaanbaar voor andere mensen. Het worden pestkoppen. Maar pestkoppen zijn niet geliefd en boontje komt om zijn loontje.

Illustratrice Trees De Brabander heeft in eigen beheer en creativiteit een schitterend boekje uitgebracht. De tekst is een (anti-)pestkoppengedicht door Jennifer Vrielinck geschreven.

Zonnebloemenzee

Uitgeverij Davidsfonds - 2009

“De auteur laat de vier jongeren elk hun verhaal doen. De lezer ontdekt zodoende dat elk van de jongeren anders aankijkt tegenover die beslissende gebeurtenis. Je volgt als lezer elke personage afzonderlijk doorheen dit gebeuren. De personages zijn ook heel verschillend al lopen ze allemaal dezelfde school. Voor het eigenlijke verhaal start, krijgt de lezer een korte schets over een vraag aan elk van de personages waarin ook een stukje achtergrond van de personages wordt belicht. En daaruit leert de lezer dan weer dat iedereen door zijn achtergrond, zijn verleden een bepaalde richting neemt in het leven; een richting die je niet altijd helemaal zelf bepaalt.

Dit is een bijzonder mooi, boeiend kleinood om te koesteren. Heel erg de moeite waard!”

(Bron: Pluizuit)

Groenhart de tuinpiraat

Uitgever: De Brabander - 2008

Groenhart, de tuinpiraat, 8+, Trees De Brabander,

 • Eerste druk: 2008
 • Tweede druk: 2009
 • Derde druk: 2011
 • Vierde druk: 2012

Een bij momenten griezelig sprookje dat zich hier en nu afspeelt en het ‘ecohaarvatensysteem’ uitlegt aan kinderen van 6 tot 106.

Droomtijd

Uitgeverij Averbode - 2006

Over kind zijn van een Aboriginal-vader en een blanke ontwikkelingswerkster. Over de kloof tussen een natuurvolk en de school bijvoorbeeld.

En vooral over de Droomtijd.

Geschreven in en tussen de Aboriginals in Australië.

Danaë

Uitgeverij Averbode - 2005

Over verhuizen van het platteland naar de stad en over de eerste keer verliefd worden.

En vooral over klaar zijn. Voor?

Publicaties

 • 2021- Provincie Namen, uitgeverij Ars Scribendi
 • 2020 – Als vogels in de lucht, VU Mariette Vanhalewijn
 • 2018 – Ondine, uitgeverij Lannoo
 • 2016 – Koffietafel, uitgeverij Manalone
 • 2013 – Het pestkoppen-gedicht, VU Trees de Brabander
 • 2011 – Groenhart, VU Trees De Brabander
 • 2009 – Zonnebloemenzee, uitgeverij Boektoppers
 • 2005 – Cherub, uitgeverij HGH
 • 2004 – Droomtijd, uitgeverij Davidsfonds
 • 2003 – Danaë, uitgeverij Averbode
 • 2000 –  Wandelverhalen, Uitgeverij MEB  Hiking.nl
 • 1995 – Images of Canadianness, University of Ottawa Press
 • 1994 – Het land van de Ahorn, uitgeverij AcademiaN
Oeuvre Jennifer Vrielinck
© 2024 Jennifer Vrielinck | Alle rechten voorbehouden