De aap en de mouw

Toegegeven, er zijn hier 1 of misschien 6 kleurconflicten, maar ik kondig graag aan dat ik specialist ter zake ben qua kleurenclash. Authenticiteit in de eigen innerlijke wereld is mijn DOELSTELLING en het feit dat dit ook aan mijn man wordt opgelegd is puur incidenteel. Ik denk dat ik vanaf zeer jonge leeftijd voorbestemd was voor kleurencontrarianisme. Mijn eerste herinnering aan de kleuterschool op DAG 1, de opdracht van Juffrouw De Leersnijder was: kleur deze prent in zoals de prent op het bord. Op het bord stond een rood-wit gestreepte vuurtoren op een geel strand met een lichtblauwe lucht en een grote gele zon.

Ik negeerde de opdracht per ongeluk volledig omdat ik in mijn hoofd al het beeld had van wat het moest worden: Een donkerpaarse nachtelijke lucht met ontelbare sterren, een licht turquoise strand met witte oplichtende golven uit een nachtblauwe zee. De vuurtoren was zoals ze alleen maar in Las Vegas zou kunnen staan als Las Vegas niet midden in de woestijn lag. Een volledig oplichtende toren, niet enkel de lamp maar de hele toren in alle kleuren van de regenboog en daarbovenop scheen de vuurtorenlamp gekleurde stralen de hemel in. 

De juf kwam langs, keek me lang en doordringend aan met een zeer vreemde lach, haar mondhoeken krulden namelijk naar beneden, dat had ik tot dan in mijn driejarige leventje nog nooit gezien. Ze stapte vinnig weg, nam een stempel van haar bureau en klopte daar hard mee op mijn tekening. Ik stapte trots met de tekening in mijn hand naar de bus, stapte thuis weer uit vrolijk zwaaiend met mijn mooie tekening, huppelend en pirouettes draaiend en overlopend van uitbundige trots en zonder enig voorgevoel van een dreigende ramp,  

Ik was me van geen kwaad bewust, gaf mijn tekening af aan mijn ouders die keken elkaar aan en mijn vader zei, “Je zal toch beter moeten luisteren naar de juf!” Er was een bedrukte stemming. Blijkbaar was mijn tekening ontsierd met een stempel met een aap waarop stond: BETER LUISTEREN NAAR DE OPDRACHT!

Nu zie je wat ervan komt van kleuren opleggen. Zoveel jaren later is mijn hele huis vol kleur en een aap zwaait hier de plak, euh, de bel! 

Ontvang meldingen omtrent reacties via mail
Ontvang een mail bij
2 Reacties
Oudste
Nieuwste
Inline Feedbacks
View all comments
Admin
25 november 2023 12:44

Herinner je je nog die eerste ‘proefversie’ van jouw website die ik destijds maakte? Dat was iets met een monochrome achtergrond. Jouw reactie was toen: “Heel mooi, maar het doet mij wat aan een website voor een begrafenisondernemer denken”.
Vervolgens zijn we voor jouw aquarellen gegaan voor de achtergronden en standaard kleuren…

© 2024 Jennifer Vrielinck | Alle rechten voorbehouden