Driekoningen, Befana, Colin Firth en kerstbomen…

Een feestweekend, zaterdag dertiendag, driekoningen of epiphanie, vandaag de eerste zondag van Januari dus COLIN FIRTH FANCLUB-dag van onze zeer selecte club en dat valt nu eens altijd samen met de nieuwjaarsreceptie van de gemeente dus we doen het voor het gemak, de onkosten en de opruim altijd ook daar. we zijn per slot van rekening allemaal moeders bij de COLIN FIRTH FANCLUB en we hebben net een hele kerstvakantie niets anders gedaan dan koken, opruimen en kosten maken.

 

Eerst iets over BEFANA. Een legende uit de twaalfde eeuw verhaalt dat de DRIE WIJZEN op weg naar Betlehem aan een oud vrouwtje (Befana dus) de weg vroegen om naar het kindje Jezus te gaan. De vrouw was een beetje een heks want ze wou niet helpen, maar ze was ook een vrouw met haar eigen complexe geest en achteraf kreeg ze spijt van haar koppig gedrag en om het goed te maken ging ze vanaf die dag met zakken vol geschenken van huis tot huis om alle kindjes geschenken te geven, in de hoop dat één van die kindjes kindeke Jezus zou zijn. Dat is ze blijven doen, tot op vandaag. Daarom vinden Italiaanse kindertjes op 6 januari speelgoed in hun sokken als ze zoet geweest zijn. Kerstheks Befana wordt ze genoemd. Ze staat bij ons naast de kerstboom als vast onderdeel van het kerstdecor maar vieren doen we haar niet, wij vieren de driekoningen met taart en een boon en goede vrienden. Toevallig was onze koning dit jaar ook nog eens een wijze en na een hele avond wijsheden en mooie verhalen, vonden we dat hij zijn kroon die hij overigens de hele avond zeer sportief aanhield ook wel echt verdiend had.

Laat avondje na de opkuis en dan de COLIN FIRTH FANCLUB-dag deze ochtend uitgerust met een GOODIEBAG voor elk lid.
Het was druk, 900 aanwezigen, lekkere hapjes, frisse drankjes, veel gelachen en thuis nagenieten van ENGLISH TEA en lekkernijen uit de GOODIEBAG!

Mijn hoofd tolt nog na en weet je wat? Mijn kerstboom zal ik laten staan tot MARIA LICHTMIS want ik heb net een CULTUURHISTORISCH artikel gelezen over dat de versiering in de winter, groen en lichtjes vooral diende om de droefgeestige januarimaand door te komen en de moderne mens stopt het allemaal al weg voor het goed en wel begonnen is, bovendien, in de GOODIEBAG zat een COLIN FIRTH TREETOPPER en die zal ik nu echt niet wegstoppen tot volgend jaar.

Ontvang meldingen omtrent reacties via mail
Ontvang een mail bij
4 Reacties
Oudste
Nieuwste
Inline Feedbacks
View all comments
Tine
7 januari 2024 23:32

Jennifer,” The Colin Firth club” kende ik niet , de acteur natuurlijk wel. Ook,één van mijn favorieten trouwens.
“La Befana “ ken ik goed ( uit mijn Italiaanse cursus jaren geleden) is trouwens een leuke heks.
‘groetjes Tine

1 februari 2024 20:42
Antwoord aan  Tine

Dank je wel Tine, sorry voor het late antwoord.
Die club is een grapje van ons drie. 😉

Annick
8 januari 2024 14:32

Wat een eer om mijn koning, of is het mijn “wijze”, vermeld te zien in uw schrijven 😉. Uw vrienden waren zeer vereerd te mogen deel uitmaken van het drie-koningen bonen taart vieren. We zijn heel erg dankbaar voor de fijne avond, hadden met plezier geholpen aan de opkuis 🤗

1 februari 2024 20:43
Antwoord aan  Annick

’t Is zoveel als dat ik het gehad heb. Vooral genoten van jullie en tot nu, en we zijn toch al een drie weken verder, nog steeds van jullie heerlijke cadeau! Liefs x x x

© 2024 Jennifer Vrielinck | Alle rechten voorbehouden