13 januari

Sint Kanut of Knoet of Knut vandaag, 13 januari, een speciale dag want vanaf nu zien we de dagen echt weer langer worden en volgens Scandinavische traditie mag al het Kerstsnoep nu opgegeten worden.

Over snoepen gesproken, en over vandaag: we vieren mijn metekindje, Pernille. Ze is jarig en ik geef haar een knuffel, recht uit IJsland: een pluche Grettir.

De sage van Grettir is één van de mooiste uit de IJslandse sagen. Het gaat als volgt: de vogelvrije Grettir de Sterke vecht tegen tovenarij, pech en de wraakzucht van zijn vijanden. 

Grettir, die door velen gevreesd wordt, is niet alleen een krijger, maar ook een dichter. Omdat hij het geschil dat hem vogelvrij heeft verklaard niet kan oplossen, leeft hij buiten de grenzen van het familieleven en zwerft hij over het platteland om IJsland en Noorwegen te bevrijden van berserker krijgers, trollen en de wandelende doden. Hij is eigenlijk het symbool van de strijd tussen de oude goden en het katholieke geloof dat IJsland binnen druppelt. Ik vond het een passend geschenkje als petemoei om te geven aan een beschermelingetje: moed, doorzetting en geluk tegen pech en wraakzucht.

Verder vieren we toch ook een beetje dat het licht terugkomt, alhoewel ik ECHT hou van lange, donkere, knusse avonden. Maar warmte en ontwaken van de natuur is ook iets om naar uit te kijken. En op deze dag van de heilige Kanut, Knoet of Knut komt dat toch ook een beetje aan bod. In het Noors zegt men immers: Sankt Knut kör julen ut. Sint Knoet verdrijft de joeltijd.

Ontvang meldingen omtrent reacties via mail
Ontvang een mail bij
2 Reacties
Oudste
Nieuwste
Inline Feedbacks
View all comments
Tania
17 januari 2024 12:45

ik vind het zo’n mooi meisje 🙂 en ik vind je zin ‘Ik hou echt van lange donkere knusse avonden’ oprecht waar ! Ik ook !

1 februari 2024 20:41
Antwoord aan  Tania

Soulsister

© 2024 Jennifer Vrielinck | Alle rechten voorbehouden